Víte, že koření není jenom koření? Zde popíšeme 15 známých druhů!

Dnes používáme koření běžně jako ochucovadlo pokrmů. Snad žádná kuchařka si nedovede představit i ten nejvíc oceněný pokrm bez použití nějakých těch bylinek. Málokoho ale napadne, že koření má pozitivní a léčivé účinky na naše zdraví.

Na začátek si uvedeme jen pár rad, jak koření skladovat a jak s ním zacházet. Aby bylo koření aromatické a vydrželo co nejdéle, je ho potřeba uskladnit v neprodyšných a pokud možno skleněných nebo keramických kořenkách. Koření je vždy lepší skladovat celé a nerozdrcené. Drtit vždy v kameninovém hmoždíři a těsně před použitím. Tak zachováme jeho jedinečné aroma a blahodárné účinky.

Bylinky můžeme pěstovat na zahrádce i v květináči a nejlepší je výsadba ze semínek. Budete si tak jisti, že nejsou ošetřeny chemicky. Nedoporučuji používat žádné postřiky ani chemická hnojiva. Když už hnojit, tak přírodními prostředky. Nezapomeňte, že ho budete používat do jídla a konzumovat! Takto vypěstované koření je vždy nejlepší, ale v našich podmínkách samozřejmě nelze pěstovat všechno.

Uvedeme si nejčastější druhy koření a jeho účinné látky.

Kmín

Obsahuje bílkovinu, sacharidy, železo, vápník, fosfor, hořčík, draslík, selen, měď, zinek, mangan, sodík, vitamíny A, B, C, E, K a kyselinu listovou, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny,

  • odstraňuje nadýmání,
  • je močopudný,
  • podporuje imunitu a krvetvorbu,
  • posiluje kostru,
  • podporuje kojení.

Pepř

Obsahuje éterické oleje, alkaloid piperin, karbohydráty, železo fosfor, hořčík, draslík, sodík, vlákninu, vitamín A, B, C, K,

  • zlepšuje trávení a urychluje metabolismus,
  • podporuje srdeční činnost,
  • má antiseptické účinky,
  • napomáhá v odkašlávání,
  • účinkuje jako přírodní afrodiziakum,
  • potlačuje oxidativní stres a vznik nádorových buněk,
  • ale pozor, má negativní vliv na plodnost!

Petržel

Obsahuje apiol, flavonoidy, sacharidy, draslík, hořčík, železo, vápník, fosfor, sodík, karoten, kyselinu listovou, provitamin A, vitamíny B, C, E,

  • působí močopudně,
  • prokrvuje ledviny, není doporučena při zánětech ledvin,
  • snižuje krevní tlak a rozšiřuje artérie,
  • podporuje vyprazdňování,
  • bojuje proti střevním parazitům,
  • na záněty močového ústrojí,
  • prokrvuje pohlavní orgány, proto není doporučena v těhotenství ani při kojení.

Pažitka

Obsahuje allicin, minerální látky, vápník, fosfor, draslík, železo, riboflavin, provitamín A, vitamín C, B2, K,

  • podporuje chuť k jídlu,
  • snižuje krevní tlak,
  • bojuje proti parazitům,
  • snižuje produkci cholesterolu,
  • má antioxidační účinky,
  • posiluje imunitu díky vysokému obsahu vitamínu C,
  • podporuje mineralizaci kostí.

Kopr

Obsahuje třísloviny, vlákninu, železo, hořčík, vápník, draslík a měď, vitamín C, B, A, kyselinu listovou a je zdrojem omega 3 a 6 mastných kyselin,

  • snižuje nadýmání a je vhodný i pro malé děti a kojící matky,
  • upravuje poruchy trávení,
  • podporuje laktaci,
  • snižuje krevní tlak,
  • zklidňuje organismus,
  • při onemocnění močového ústrojí.

Majoránka

Obsahuje cholin, lutein, betakaroten, bílkoviny, sacharidy, tuk, vlákninu, vápník, hořčík, fosfor, draslík, zinek měď, sodík, selen, mangan, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovou, omega 3 a 6 mastné nenasycené kyseliny,

  • podporuje, urychluje trávení a tvorbu žaludečních šťáv,
  • má antiseptické účinky,
  • podporuje obranyschopnost,
  • odstraňuje kaše a uvolňuje hleny,
  • podporuje tvorbu červených krvinek,
  • má močopudné a odvodňující účinky,
  • zklidňuje nervový systém a podporuje dobrý spánek,
  • posiluje dělohu
  • neměla by být používána v těhotenství.

Libeček

Obsahuje éterické oleje, flavonoidy, terpineol, ftalidy, hořčiny, terpineol, sacharidy, vitamíny A, B, C,

  • silné detoxikační účinky,
  • silně močopudný,
  • rozpouští ledvinové, žlučové a močové kameny,
  • uvolňuje svaly,
  • ovlivňuje špatný cholesterol,
  • chrání buňky před procesem stárnutí,
  • nedoporučuje se při silné menstruaci u těhotných a kojících žen a lidí s poruchou ledvin.

Bobkový list

Obsahuje hořčiny, silice, alkaloidy, bílkoviny, glykosidy, třísloviny, vápník, selen, draslík, hořčík, železo vitamíny A, B, C a kyselinu listovou,

  • Pomáhá při cukrovce typu II,
  • poradí si s revmatismem a DNOU,
  • odstraňuje přebytek solí,
  • zpomaluje růst některých nádorových buněk,
  • napomáhá při nemocích jater,
  • pozitivně ovlivňuje trávení.

Rozmarýn

Obsahuje verbenon, borneol, cineol, kafr, limonen, flavonoidy, diterpenové hořčiny jako pikroslavin, rosmanol, kyseliny oleanovou, kávovou rozmarýnovou, ursulovou, třísloviny,

  • má dezinfekční a antiseptické účinky,
  • upravuje trávení,
  • podporuje činnost jater,
  • prokrvuje dělohu,
  • ulevuje při napjatých svalech,
  • zvyšuje nízký tlak,
  • nedoporučuje se pro kojící ženy, pro malé děti a lidi s vysokým krevním tlakem.

Šalvěj

Obsahuje thujon, salviol, kafr, borneol, cineol, třísloviny, hořčiny, oxyterpenové kyseliny, estrogenní hormony, amidy kyseliny nikotinové, pryskyřice, hormonální látky, železo vitamíny A, B, C, P,

  • má protizánětlivé, antivirotické a antibakteriální účinky,
  • zabraňuje průjmu, pomáhá při střevních a žlučníkových obtížích,
  • pomáhá při pocení,
  • pomáhá při zánětech dutiny ústní a bolestech v krku,
  • při potížích s trávením,
  • tlumí stres, nespavost, únavu a podrážděnost,
  • pomáhá při likvidaci plísní a mykóz,
  • podporuje tvorbu červených krvinek,
  • POZOR: ve vyšších dávkách a v kombinaci s alkoholem má velmi toxické účinky, při vysokých dávkách poškozuje játra a v žádném případě jí nesmí děti, těhotné a kojící ženy! Nedoporučuje se pro dlouhodobé používání a působí omamně. Dodržujte dávkování, protože při předávkování může vyvolat epileptický záchvat a může vést až ke stavu bezvědomí.

Tymián

Obsahuje třísloviny, silice, flavony, hořčiny, luteolin, aromatické a triterpenické kyseliny, silice jako thymol, karvakrol, cineol, linalool, cymen, bornylacetát, vápník, železo, hořčík, měď, fosfor, draslík, mangan, vitamín A, B, C a omega 3 a 6 kyseliny,

  • působí proti průjmovým onemocněním,
  • na záněty zažívacího traktu,
  • působí proti parazitům,
  • zklidňuje kašel,
  • je antiseptický, antibakteriální a protizánětlivý,
  • působí proti plísním,
  • stimuluje krevní oběh a produkci bílých krvinek,
  • působí jako afrodiziakum,
  • pomáhá při infekcích močových cest,
  • při konzumaci přistupujte s mírou, může mít vliv na funkci štítné žlázy.

Jalovec

Obsahuje silice bohatá na terpeny, flavonoidy, třísloviny, kaučuk, hořčinu juniperin, organické kyseliny, pryskyřice, draslík, vápník, vitamín C,

  • má regenerační účinky na játra, při cirhóze a jejich zánětu,
  • příznivě ovlivňuje krevní cukr,
  • působí na lymfatický systém,
  • odvodňuje a působí proti otokům,
  • má detoxikační, antibakteriální a dezinfekční účinky,
  • pomáhá při kašli a pročišťuje dýchací cesty,
  • pomáhá při problémech močového ústrojí,
  • POZOR, je mírně jedovatý. Vážit jeho užívání by měli lidé s poruchami funkce ledvin a nesmí ho užívat děti a kojící ženy.

Bazalka

Obsahuje estragol, linalool, cineol, eugenol, limonen, sabinen, třísloviny, vápník, železo, hořčík, vitamíny K, A, C, omega 3  mastné kyseliny,

  • působí protizánětlivě, antibakteriálně, antioxidačně,
  • pomáhá při nachlazení a chřipce,
  • bojuje dokonce s horečkou dengue a chrání před malárií,
  • ulevuje od kašle,
  • posiluje imunitu,
  • zlepšuje zrak,
  • zahání stres,
  • zklidňuje žaludek a zažívací potíže,
  • ničí ledvinové kameny,
  • ve větších dávkách se nedoporučuje u dětí, kojících a těhotných žen.

Hřebíček

Obsahuje fenolickou sloučeninu eugenol, vlákninu, mangan, železo, zinek, měď, hořčík, vápník, vitamíny B, C, K, F,

  • má výrazně dezinfekční účinky,
  • dovede působit anesteticky, antibakteriálně,
  • tlumí citlivost a bolet,
  • léčí dutinu ústní a její záněty, ulevuje při paradentóze,
  • působí na dýchací cesty a léčí průdušky a jejich záněty,
  • povzbuzuje činnost srdečního svalu,
  • zklidňuje revma,
  • přispívá k dobré srážlivosti krve,
  • nemá se používat dlouhodobě kvůli jeho účinku na krevní srážlivost.

Kurkuma

Obsahuje bílkoviny, alkaloidy, pryskyřici, kurkuminoidy, vlákninu, niacin, draslík, vápník, železo, měď, hořčík, zinek éterické oleje sabinen, felandren, vitamíny C, E, K,

  • má protizánětlivé, antioxidační, antivirové a antibakteriální účinky,
  • bojuje proti karcinogenům a působí preventivně proti rakovině,
  • zabraňuje mutaci genů,
  • podporuje kognitivní funkce mozku,
  • léčí artritidu, zmírňuje záněty kloubů,
  • pomáhá snižovat střední hladinu inzulínu,
  • bojuje proti zlému cholesterolu,
  • podporuje imunitní systém,
  • jako prevence před vznikem Alzheimerovy nemoci,
  • pozor s dávkováním, opět opatrně. Osoby s léky na ředění krve by měli konzultovat její používání s lékařem. Při nesprávném zacházení může také obsahovat plíseň poškozující játra.

Tak to byl výčet některých druhů koření, které často používáme v naší kuchyni. Přes mnoho pozitivních účinků musíme brát vždy v potaz také dávkování. Říká se všeho s mírou.

Když budete dochucovat jídla a používat jako koření, nic zvláštního nečekejte. Jen zpestření chutí a obohacení vitamíny a minerály. Pozor ale na různé čaje, tinktury a lektvary. Při jejich užívání dodržujte rady v příbalových letácích a konzultace s lékařem není nikdy od věci.