RECEPT: Polévka z dýně Hokkaido

Tato odrůda dýně, známá pod názvem Hokkaido, se pomalu začíná dostávat do povědomí spotřebitelů. Lze ji koupit nejen ve specializovaných prodejnách, ale už i v sítích supermarketů a navíc v biokvalitě. Dýně se hojně pěstuje v Japonsku, odkud také pochází její název. Je velmi prospěšná našemu zdraví a získává si pevné místo v naší kuchyni.

O dýni

Tato dýně roste na japonském ostrově Hokkaido na sopečné půdě, kam byla dovezena z Nové Anglie. Je mnohem menší než dýně, které se u nás obvykle pěstují. Váží běžně 0,7 – 2,5 kg. Vyskytuje se v barvě žluté až sytě oranžové, bělavé stříbrné až tmavě zelené. Dužina je tvrdá a oranžová. Má velmi dobrou sladkou chuť podobnou chuti brambor či pečených kaštanů. Pro některé pokrmy můžeme dýni použít i se slupkou a pro některé pokrmy ji můžeme oloupat. Dužinu lze konzumovat jak syrovou, tak vařenou. Velmi chutná jsou i její semínka, která se jí loupaná.

Dýně a zdraví

Dýně se řadí mezi velmi zdravou zeleninu, která obsahuje řadu vitamínů, minerálů – betakarotén, vitamíny B1, B2, B3, draslík a jiné. Doporučuje se při onemocnění žaludku, sleziny a slinivky břišní. Vysoký obsah draslíku a nízký obsah sodíku dělá z dýňové dužiny skvělý lék na srdeční poruchy a poruchy ledvin. Dokáže na sebe vázat toxiny, které rozpouští a vylučuje je z těla. Dužina má močopudné a žlučopudné účinky.

Jak připravit polévku z dýně

Budeme potřebovat 500 g BIO dýně Hokkaido, 1/2 velké cibule, mořskou sůl.

Dýni nakrájíme na střední kostky, které s nakrájemnou cibulí osmahneme na kvalitním oleji. Přidáme vodu, osolíme a přivedeme k varu. Vaříme do změknutí (20 – 30 minut). Poté polévku rozmixujeme nebo jen rozmačkáme, podle toho, jak jemnou polévku chceme mít. Většinou není nutné již polévku dochucovat, už tak je skvělá. Můžeme ale dochutit sójovou omáčkou nebo zeleninovým bujónem. Polévku lze také dozdobit sójovou smetanou nebo semínky. Dobrou chuť!

Zdroj: www.bio-life.cz

Přidejte komentář