RECEPT: Dýňový kompot

Dýně je ideální biopotravina. Roste bez větších nároků na každé zahrádce.  Pokud nemáte dýni z vlastního záhonku, určitě ji seženete od místního zahrádkáře nebo na farmářkém trhu. Z dýně si pak můžete připravit vynikající kompot, na kterém si pochutnáte v zimních měsících.

Zpracování dýně je náročnější, ale určitě stojí za to. Dýni rozkrojíme a vydlabeme zrníčka. Zrníčka je škoda vyhodit. Usušené a vyloupané jsou bohatým zdrojem zinku. Dužinu dýně nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou s trochou octa nebo citronové šťávy (aby dýně nezhnědla) a vaříme se 3 min. Pak vodu slijeme.

Dále si připravíme nálev. Na 1 litr vody potřebujeme 40 dkg cukru, 4 hřebíčky a jednu celou skořici. Necháme vše zahřát, aby se rozpustil cukr. Přidáme jeden dobře omytý citron nakrájený na kolečka a necháme mírně provařit. Dýni nálevem zalijeme. Dále podle chuti přidáme 1/2 ananasového kompotu, šťávu z citronu a ananasovou tresť. Množství si určí každý sám, podle toho, zda má rád kompot sladší nebo kyselejší.

Kompot dáváme do sklanic bez koření a citronu. Zavařujeme 20 min při teplotě 85oC.

Kompot je láhůdka, určitě se ve spíži dlouho neohřeje.

Rodinný recept prozradila paní Pavla M.

2 Comments

  1. Šéfkuchař KURZY VAŘENÍ 12.2.2021
  2. Šéfkuchař KURZY VAŘENÍ 10.2.2021

Přidejte komentář