Dýně je ideální biopotravina. Roste bez větších nároků na každé zahrádce. Pokud nemáte dýni z vlastního záhonku, určitě ji seženete od místního zahrádkáře nebo na farmářkém trhu. Z dýně si pak můžete připravit vynikající kompot, na kterém si pochutnáte v zimních měsících.
Zpracování dýně je náročnější, ale určitě stojí za to. Dýni rozkrojíme a vydlabeme zrníčka. Zrníčka je škoda vyhodit. Usušené a vyloupané jsou bohatým zdrojem zinku. Dužinu dýně nakrájíme na kostičky, zalijeme vodou s trochou octa nebo citronové šťávy (aby dýně nezhnědla) a vaříme se 3 min. Pak vodu slijeme.
Dále si připravíme nálev. Na 1 litr vody potřebujeme 40 dkg cukru, 4 hřebíčky a jednu celou skořici. Necháme vše zahřát, aby se rozpustil cukr. Přidáme jeden dobře omytý citron nakrájený na kolečka a necháme mírně provařit. Dýni nálevem zalijeme. Dále podle chuti přidáme 1/2 ananasového kompotu, šťávu z citronu a ananasovou tresť. Množství si určí každý sám, podle toho, zda má rád kompot sladší nebo kyselejší.
Kompot dáváme do sklanic bez koření a citronu. Zavařujeme 20 min při teplotě 85oC.
Kompot je láhůdka, určitě se ve spíži dlouho neohřeje.
Rodinný recept prozradila paní Pavla M.
Chutný.Vařím často.moc jsme si pochutnali. Přidávám ke svý
oblíbený receptům. Zdravím Retamal :
-)
Výborný.Doporučuji vyzkoušet recept.moc jsme si pochutnali.
Přidávám do své kuchařky. Dík 🙂