Pokud máte rajčata z vlastní zahrádky nebo od ekopěstitele, máme pro Vás recept na výborný domácí kečup. Rajčata ze supermarketu používat nedoporučujeme, protože mají nevýraznou chuť.
4 bobkové listy, 6 zrnek pepře, 6 hořčičných semínek a 1 lžičku kmínu vložíme do hrnce a zalijeme 1/2 litrem jableného octa. Směs zahřejeme do bodu varu a procedíme.
4 kg rajčat nakrájíme na čtvrtky a spaříme, aby se uvolnila slupka. Propasírujeme přes síto. 500 g cibule uvaříme s trochou vody doměkka a rozmačkáme na kaši. Potom přidáme 500 g cukru, 150 g soli, 200 ml oleje a 200 ml octa a za stálého míchání necháme vařit při nízké teplotě.
Přidáme propasírované rajčata, za stálého míchání uvedeme do varu a vmícháme okořeněný ocet. Asi 30 minut necháme vařit, až vznikne hustá hmota, a naplníme do čístých zavařovacích sklenic.
Ihned plníme do předehřátých sklenic, uzavřeme víčkem, otočíme dnem vzůru a necháme chladnout. Ještě před vychadnutím sklenice otočíme zpět. Aby se víčko dobře chytlo je potřeba, aby sklinice byla u okraje čistá.
Aby kečup vydržel déle, sterilujeme 20 minut na 85 °C.
500 kg cibule 😀 takovy velky hrnec nemam 😀
Díky za upozornění na chybu.