Bezinky právě dozrávají! Trsy černých bobulí jsou plné zdraví prospěšných látek a navíc si na nich můžete pochutnat. Vyzkoušejte šťávu podle našeho receptu.
Bezinky obsahují cukr, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, C, vápník a kyselinu panthotenovou. Plně vyzrálý černý bez je doslova vitamínovou bombou, která má příznivý vliv hlavně na imunitu člověka. Působí antiskleroticky a regeneruje jaterní buňky.
Pozor! Syrové bezinky jsou mírně toxické a ve větších dávkách vyvolávají nevolnost. Po tepelném zpracování však tyto negativní účinky vymizí.
Bezinková šťáva – recept
1 kg dobře vyzrálých bezinek, 2 l vody, 700 g cukru, lžička kyseliny citrónové
Očištěné bezinky podlijeme vodou a rozvaříme. Propasírujeme, do šťávy přidáme cukr a kyselinu citónovou a povaříme. Vařící šťávu nalijeme do lahví, uzavřeme a obrátíme, aby se víčka vysterilovala. Necháme vychladnout a uchováváme v chladu. Pokud do šťávy přidáme alkohol, například rum, získáme výborný bezinkový likér.
Dělám šťávu každý rok a je opravdu vyborna
Kdy se tam má přidat ten Rum? 😀 (v které fázi vaření…)
Já ho dávala před naléváním do sklenic. Nechala jsem to chviličku povařit a je to fakt parádní chuť 🙂
tak právě vařím bezinkovou šťávu poprvé v životě. dělám to z 8 kg bobulek a stále upíjím ze zběračky něco tak dobrého jsem ještě nemělachutnají jak borůvky super dobrý.
A prosim kolik vody jste davala?
dobrý den smím se zeptat kdy bezinky na stavu tak asi sbirat?do zari?diky za odpoved
Datum do kdy vám asi nikdo neřekne 🙂 prostě se sbírají když jsou pěkně vyzrálé, bez zelených kuliček (ty jsou ještě nedozrálé) a bez seschnutých bobulek ( ty už jsou přezrálé). My jsme na nich byly právě včera a jsou akorát,krásně dozrálé,tak jdu dělat likér a tuhle šťávu 🙂 snad se povede 🙂
Dobrý den,
ano je to přesně tak, jak píše Kačule. Dozrávat můžou na různých místech různě, třeba na jihu je to dříve. Tady v Brně jsou teď akorát. Ať se šťáva povede!:-)