Ghí je přepuštěné máslo a v RECENZI máme jeho speciální druh = kozí

Ghí nebo také ghee je přepuštěné máslo, jedná se tedy o ryze čistý máselný tuk. Tahle „drobná“ úprava zvyšuje životnost produktu a to až na 12 měsíců.

Díky absenci vody je možné jej skladovat i mimo lednici bez újmy na zdraví. Kromě vody neobsahuje ani mléčnou bílkovinu, je plné vitaminů, minerálů a antioxidantů, v podstatě se jedná o superpotravinu.

Ghí je blahodárné pro zdraví a už královna Kleopatra věděla, že je tento tuk elixírem mládí pro pokožku.

Je skvělé na suchou a citlivou pokožku, kůži poraněnou a to ať už od sluníčka, tak různé drobné ranky a popáleniny, je také vhodný na ekzémy a po holení, zaceluje roztřepené konečky vlasů.

Za elixír života jej považuje indická ajurvéda a své o něm věděly již naše babičky, které takto prodlužovaly životnost čerstvého másla, protože na rozdíl od nás nedisponovaly chladničkami a mrazáky.

Nejedná se tedy o žádnou novinku na trhu, spíše o oživení něčeho starého a dobře známého a to nejen ve světě, ale i v naší domovině. Ghí je skvělé v tom, že se při smažení nepřepaluje a dá se v kuchyni použít jako jakýkoliv jiný tuk na omaštění pečených brambor nebo ovocných knedlíků, při přípravě polévek a omáček, na pečení, ale dá se taky jen obyčejně namazat na krajíc dobrého chleba.

Čím se liší kozí ghí od toho klasického

Tohle ghíčko je speciální tím, že je vyrobeno z kozího másla. Jedná se tak vlastně o vzácný poklad, oproti klasickému ghí z kravského mléka, které dnes již běžně naleznete v regálech supermarketů.

Využití tohoto ghíčka je stejné jako klasiky, jen s bonusem navíc v podobě benefitů kozího mléka a másla, které jsou pro tělo lépe stravitelné, obsahují větší množství vitaminů A, B2 a B6, C a D a některých minerálů, třeba hořčíku, který je důležitý pro normální funkci svalů a také vápníku pro zdraví kostí a další pro tělo důležité látky. Údajně by mělo mít protirakovinné účinky, také účinky protizánětlivé a celkově posilující.

Kde se kozí ghí vyrábí

Ghíčko pro vás vyrábí naše super parta speciálně ve Vysokém Mýtě. Na pomoc si bereme stroje (na stáčení a víčkování, ať šetříme ruce našich holek) , ale jinak děláme vše ručně v malém týmu, od vaření, přes balení až po odeslání k vám. Není nad šikovné české ručičky a kvalitní český produkt.

Mléko, ze kterého naše kozí ghí vyrábíme k nám přichází až z Polabských mlékáren a fakt, že je této vstupní suroviny málo, dělá tento produkt vzácným, téměř limitovanou edicí.

Jak vlastně kozí ghí chutná

Jeho chuť je jedinečná, stejně jako jeho vlastnosti. Podle některých chutná ještě lépe než ghí kravské. Oproti očekávání a skepsím můžete zapomenout na očekávanou kozí pachuť, která by byla nepříjemná. Lahodnou a jemnou krémovou máslovou chuť kozáčka si přímo zamilujete.

Klady

  • Decentní vůně po kozím mléku
  • Ideální konzistence
  • Alternativa pro ty, co nemohou klasické máslo
  • Ideální na dochucení či smažení

Zápory

  • Nemám

Více najdete na Českém ghíčku! :))