České Ghíčko – Bio Ghí jako alternativa za olej na smažení?

Ghí neboli přepuštěné máslo je stále oblíbenějším produktem. V čem tkví jeho výhody a čím vyniká České Ghíčko – Bio Ghí?

Co je ghí

Termínem ghí označujeme přepuštěné máslo. Pro jeho výrobu se používá technologie převaření, během níž se tuk oddělí od mléčných částic.

Samotný výraz ghí pochází ze sanskrtu a dokládá, že tradice přepuštěného másla je už velmi dlouhá. Toto označení se objevuje vůbec poprvé v souvislosti s ajurvédou, což je dnes oficiálně uznávaný směr alternativní medicíny. Její stáří činí už přibližně 5 tisíc let.

Ghí rozhodně není novodobým návratem ke kořenům, a to ani v našich podmínkách. Přepuštěné máslo rozhodně znaly už naše babičky. Má totiž několik důležitých předností.

Jaké jsou výhody ghí

Prvním důležitým benefitem přepouštění másla je jeho trvanlivost. V uzavřené nádobě vydrží produkt až několik měsíců. A to i tehdy, pokud ho nedáte do ledničky. Nevadí mu dokonce ani horké počasí, nežlukne.

Ghí mohou konzumovat, na rozdíl od másla klasického, také osoby s intolerancí mléčných výrobků, které nesnášejí laktózu.

Podstatným kladem přepuštěného másla je taktéž zvýšení bodu zakouření. To znamená, že se zvýší teplota, od které se máslo začíná přepalovat.

U másla běžného je to jen okolo 150–180 °C, zatímco u ghí to může být až 200–250 °C.

Přepuštěním másla se také nezničí prospěšné látky. Zejména se jedná o vitaminy A, D, E a K. Kromě nich v ghí najdeme i fenolické antioxidanty, hořčík a železo. Tato potravina navíc pomáhá lepšímu vstřebání a využití vitamínů z potravy, čímž příznivě ovlivní naše trávení.

A samozřejmě přepuštěné máslo je charakteristické i svou nezaměnitelnou skvělou chutí. Navzdory úpravě, kterou prochází, je chuť i vůně zcela shodná jako u klasického másla.

Co je České Ghíčko – Bio Ghí

České Ghíčko je tuzemskou značkou, která se věnuje právě produkci přepuštěného másla a dalších produktů z něj vyrobených.

V tomto případě se jedná o velké rodinné balení přepuštěného másla v bio kvalitě. Bio Ghí obsahuje bezvodý máselný tuk v celkovém podílu 99 %. Celkový objem balení činí 760 ml, hmotnost produktu pak 1,040 kg. Ghí je baleno ve skleněném obalu.

Na vašem stole se tak ocitne opravdu velké balení ghí, na kterém můžete například smažit. Klasické české řízky, které neosmažíte na oleji, ale na přepuštěném másle, budou chutnat jednoduše skvěle, máslo jim totiž dodá specifickou oříškovou vůni i příchuť.

S ghí můžete vařit, péct i dusit. Hodí se do omáček, polévek, kaší a ti odvážnější z vás si mohou s pomocí ghí vylepšit dokonce i kávu. Ovšem vzhledem k obsahu asi 12 gramů tuku by s ním zodpovědně měli nakládat hlavně ti, kteří si hlídají štíhlou linii.

Celková trvanlivost výrobku činí 12 měsíců.

Skladování je doporučeno při teplotě do 25 °C, po otevření je žádoucí jej spotřebovat do 3 měsíců.

Klady

  • Nádherná máslová vůně
  • Nepřepaluje se
  • V bio kvalitě
  • Jednoduché dávkování

Zápory

  • Nemám!

Více najdete na ČeskémGhíčku 🙂